"Експозицията представя забележителната почти 800-годишна история на Охридската архиепископия от учредяването й с Грамотите на император Василий Втори от 1018-1019 г., до закриването й със султански ферман през 1767 г.", съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Съкровищата на Българската архиепископия включват над 100 свещени съдове от злато и сребро, икони, дърворезби от иконостаси, врати на църкви и писмени паметници от времето на Самуил.

Най-ценна е короната на архиепископа. Само скъпоценните камъни по нея (рубини и диаманти) струват $40 млн.

Показана е и епископска плащаница от 1298 г.

В изложбата интерес привличат и множеството богато украсени дарохранителници и мощехранителници.

Внимание заслужава и красив обков на евангелие от XIV в., изработено от ковано сребро с черен и червен емайл. То било намерено в охридската църква "Св. Климент", а като негов автор е посочен майстор Никола, предаде БГНЕС.

Съкровищата на българската автокефална архиепископия в Охрид се показват за първи път в пълния си вид, каза още проф. Божидар Димитров, цитиран от "Новинар".

Експонатите са част от секретен фонд, основан през далечната 1916 г. от тогавашния директор на Народния музей проф. Богдан Филов. Ценните експонати са докарани в България от специален разузнавателен отряд от български учени по време на Първата световна война.

След като Македония вече е освободена от българската войска, по молба на Богдан Филов генерал Жеков сформира екип от специалисти, които са разпратени да съберат всички паметници на културата от прифронтовата зона, за да не станат жертва на военните действия.

Отрядът изпълнил блестящо задачата си, събрал съкровищата и ги изпратил в София. След като страната ни губи войната, според клаузите на Ньойския договор ценностите трябвало да бъдат върнати на Сърбо-Хърватско-Словенското кралство.

"България обаче не прави това, а съкровищата са оформени в секретен фонд, който до 1992 г. не е бил отварян", разказа проф. Божидар Димитров.